Revista de Broderie din Vârșeț

Era o revistă ilustrată pentru lucru manual, nevoi casnice și divertisment. Revist a  început să fie publictă în 1903 la Vârșeț de Milan Petko Pavlović, probabil tatăl lui Iovan. Milan a fost și proprietarul unui atelier de desen și broderie.

Tot Milan era și editorul revistei de umor Bubnj în 1896 și Brbljuša în 1909.

Se știe că în activitățile sale, Milan a fost sprijinit de cooperativele de femei, profesori de școală elementară, precum și de redactorul revistei Bosanska vila, Nikola T. Kasikovic (probabil tot aromân).

Milan avea propria sa tipografie, în care a mai publicat și diverse lucrări literare.

Lucrarea a fost publicată lunar, iar mai târziu proprietarul Milan a deschis chiar și o nouă tipografie cu imprimeuri și litere mai moderne în 1906.

Tipografia din Varset: M.P. Pavlovic

Ziarul Bata din Banat

Era o revistă de glumă și divertisment un ziar plin de umor care a fost publicată la Vârșeț în 1919. Editorul a fost Iovan Petko Pavlović (probabil fiul lui Milan).

Glumele erau despre soți, soacre, doamne și slujnice, frizeri…etc. Ultimul număr a fost publicat pe 7 decembrie 1919 a aceluiași, fiind întrerupt din cauza costurilor excesive de tipărire a hârtiei.

Lucrarea era publicată săptămânal și duminica.

Biografie: O cincarima de D-r D. J. POPOVIC “În 1764, multe familii au venit la Vârșeț din Albania”.(Din notele lui Ž. P. Pavlović din Vršac.)

Sursa I

Sursa II

Leave a comment